Čím víc stříhám, tím víc rostou? Pověry v kadeřnictví.

Pro rychlejší pohyb po stránce, klikněte obsah článku níže, který vás zajímá.

Jak rychle vlasy rostou.
Jak dlouhé vlasy mohou narůst.
Jaký vliv má stříhání na růst vlasů
Na co se mě ptáte.

 


 

vlasy

Co probereme dnes? Také věříte, že vlasy budou po ostříhání růst rychleji?


Vždycky jsem toužila po vlasech do pasu, ale nebylo mi dopřáno. 10 centimetrů od vytoužené délky se mi růst zastavil a nic... ať jsem stříhala, nebo naopak nestříhala... Tak jak to tedy je?

Barva odrůstá, ale na délce to není vidět. Co mám dělat? Co je špatně, proč mi ty vlasy nerostou?

Rostou. Vlasy opravdu rostou. A kde je tedy problém?

   

      • Celková kvalita vlasů, geny, momentální zdravotní stav, stres.
      • Velký podíl na „vlasy nerostou“, je péče o vlasy. Spíš by se hodilo napsat nepéče“ a k tomu navazuje další bod.
      • Chemické zásahy.

Vlasy rostou rychlostí 1 až 1,5 cm za měsíc. Tedy zhruba 12 až 18 centimetrů za rok. Některým lidem mohou růst ještě trochu rychleji, ale těch už zas tolik není.

 


 

Když jsme si tedy ujasnili, že vlasy opravdu rostou, tak proč nedorůstají do délky.

A zde jsou důvody. Délku a strukturu vlasů máte geneticky danou. Někomu vyrostou vlasy až do pasu „skoro hned“ a někomu sotva na ramena a to si je ještě hýčká a opečovává. Záleží, co jste dostali do genetické výbavy.

Druhým a následně třetím faktorem, co jdou spolu ruku v ruce je „chemie a následná řekněme ne / péče o vlasy“. Pokud máte vlasy namáhané barvením, odbarvováním, žehlením, vlněním, v některých případech chemickým narovnáním, nebo trvalou, tak musíte vlasům věnovat zvýšenou péči.

Protože zde odkryjeme ono tajemství nedorůstání vlasů. Když se zadíváte na konečky vlasů, tak si určitě řeknete, že nejsou ani zdaleka pevné, plné a zacelené. Jsou olámané, roztřepené, unavené a to všechno dost nerovnoměrně.

Takže co s tím? Chemické zásahy dělat s rozvahou (a žádné výčitky, že se barvíte a odbarvujete sami. Věřte, že mnohé z vás to umí velmi dobře). Vždy si řekněte ať už v kadeřnictví, nebo doma, co má a nemá smysl a co by už bylo na úkor a kvalitu vlasů.

Když vlasům při chemickém zásahu vezmete, vraťte jim to zpátky kvalitní kosmetikou, která bude odpovídat typu vlasů. Pokud nemáte dáno, že můžete dělat s vlasy takměř cokoliv (a my ostatní můžeme pouze závidět... i nahlas), tak se jim opravdu odvděčte, protože nezvládnou všechno. Chce to trochu spolupráce.

Podle typu vlasů a pokožky jim dopřejte buď hydratační, výživný, regenerační, nebo i speciální jako je na mastné vlasy, popřípadě lupy a podrážděnou pokožku.

Rozhodně nezapomeňte na pravidelné používání kondicionéru, se kterým vlasy uzavřete po celé délce a tím se budou lépe rozčesávat, nebudou se tolik cuchat a trhat. Tím se dostáváme k tomu, že máme založeno na pevnější konečky, které by nám mohly postupně dodat onu vytouženou délku, nebo alespoň kvalitu v délce, do které dorostou.

Pokud budete chtít dopřát vlasům něco extra, doporučuji dobrá neoplachová séra, která vlasy ještě podpoří v pevnosti a pružnosti.

A určitě zde máme také masky na vlasy, které umí vlasy vyživit, dodat jim potřebné látky které nemá kondicioner a tím podpořit jejich kvalitu.

 


 

Jak je to tedy nakonec s tím stříháním? Pokud vám narostou vlasy 1 až 1,5 cm a vy si každý měsíc zajdete na zastřižení konečků, tak vám pravděpodobně v kadeřnictví zastřihnou ten 1 až 2 centimetry z délky, podle toho, kolik kadeřnice vezme. Pokud to budete dělat pravidelně, tak už je v tuto chvíli jasné, že prostě nedorostou.

Asi se ptáte, jestli má stříhání tedy nějaký smysl. Ano, má. Pokud si vaše vlasy zaslouží zastřihnout, udělejte to. Žádná kosmetika vám „nevyléčí“ roztřepené konečky. Takže jim zastřižení dopřejte a následně je začněte opečovávat kosmetikou, která je podpoří v kvalitě a uvidíte, že jestli mají prostor dorůst, tak určitě dorostou. Pokud jsou ve své maximální délce, ale konečky jsou zesláblé, tak určitě po nějakém čase dorostou pevnější a určitě finální délka bude vypadat líp.

Jak tedy rostou vlasy po ostříhání? Naprosto stejně rychle jako před ním. Takže názor čím víc stříhám, tím víc rostou, patří do kategorie pověr.

 


 

A na samotný závěr... Často dostávám dotazy, jak speciálně a extra urychlit růst vlasů.

Takže
Zázračný přípravek zatím nikdo nevymyslel. Pokud by existoval, tak by se o něm opravdu vědělo a všichni by měli ideální, dlouhé, a krásné vlasy.
Růst opravdu můžete trochu ovlivnit a podpořit, kvalitní péčí, doplňkama stravy, dobrou životosprávou a to je asi tak všechno.
A pokud i tohle všechno by bylo málo a toužíte po husté a dlouhé kštici, tak vám nezbyde nic jiného, než zvolit nějakou metodu prodlužování vlasů a tím svůj sen splnit. Ale o tomto zase jindy.

 


  

Mohlo by vás zajímat:
Produkty na e-shopu Kosmetika podle pokožky a typu vlasů
Máte další otázky nebo vás zajímají jiné informace o vlasech? Podívejte se na FAQ


Nahoru