Padání vlasů a co s tím.

Pro rychlejší pohyb po stránce, klikněte obsah článku níže, který vás zajímá.

Příčiny padání vlasů
Jak zabránit vypadávání vlasů


 

Tajemství? I kadeřnicím padají vlasy. A hodně. Řešíme stejné problémy jako vy. Pojďme na to.

Všeobecně se píše, že denně vypadne až 100 vlasů a životnost vlasu je přibližně 3 až 7 let.. Ale každá máme zkušenosti s tím, že prostě občas “nevypadne ani vlas” a někdy to lítá až hrůza.

 

Sama jsem zažila ve svém životě několik velmi těžkých situací, kdy mi ze stresu a vyčerpání padaly vlasy takovým způsobem, že jsem si řekla, že ke všem problémům co mám budu ještě plešatá. Bála jsem se učesat a o mytí vlasů ani nemluvím.

Doporučení a rady: odbourejte stres jsem už nemohla ani slyšet, ani číst. Protože kdyby to šlo a bylo to tak jednoduché, tak to přeci už dávno udělám. Takže stres okolo mě vyvolal mimo jiné i padání vlasů a tím se posílil stres z padání vlasů. Jak důvěrně to někdo znáte, že?

V mém případě pomohlo nasazení vitamínů a doplňků stravy. Jsem ten typ "stejně to nebude fungovat", ale tonoucí se stébla chytá. Poctivě jsem jedla doplňky stravy a byla připravená "to neřešit ještě tak dva měsíce", protože jsem věděla, že dřív se to stejně neprojeví.

A skutečně.. zhruba po dvou měsících mi přestaly padat vlasy "tak moc" a poznala jsem, že to je už normální stav, který znám. Takže velké vítězství.

V tu chvíli šťastná, že to co zbylo, ať zůstane (protože alespoň něco, že jo). Ale ne.. po dalším měsíci jsem si všimla zhruba centimetru nových vlásků a to už jsem zajásala. Vlasy rostou. Nevadí, že to zase potrvá dlouhé měsíce, ale jsou a chtějí růst. Ve vitamínech jsem pokračovala další rok, protože se mi skutečně osvědčily.

Postupně jsem se popasovala i se situací okolo sebe a podařilo se mi tím i zmírnit stres. Díky tomu mi vlasy opravdu dorostly do hustoty, na kterou jsem byla u sebe zvyklá. 

Poslední čtyři roky jím doplňky stravy už radši průběžně. Někdy mám měsíce, kdy zapomenu, nechci, nepotřebuju.. ale pak přijde podzim (u někoho zima) a jaro a zase se začíná projevovat padání. V tu chvíli opět nasazuji všechny osvědčené postupy a trpělivě čekám, až to přestane a slibuju si, že od teď opravdu trvale... tak uvidíme.

 


 

Tolik  ze života kadeřnice a teď odborněji, ale doufám, že stále srozumitelně.

Příčin padání vlasů je hodně, pojďme se na ně podívat:

 

vlasy  STRES - dříve se na něj svalovalo všechno, ale dnes víme, že je opravdu “vinen” za spousty trablů a mezi ně patří i vypadávání vlasů. 


  NEMOCNÁ POKOŽKA - lupovitost, Seboroická dermatitida, lupénka, chronické kožní onemocnění kvasinkového původu, různé druhy alopecie (vypadávání vlasů).


  LÉKY - některé léky a léčba určitých zdravotních problémů, mohou způsobit vypadávání vlasů. Po ukončení léčby vlasy opět dorůstají. Někdy se může změnit struktura, někdy zůstanou stejné jako pře léčbou.


 HORMONY - při těhotenství, po porodu, při léčbě hormonálními léky, při menopauze.. tam všude nastává padání vlasů. V tuto chvíli je potřeba vlasy vyživovat jak vnitřně, tak o ně pečovat i na povrchu. A tady je dorůstání vlasů velmi individuální. Někomu vlasy dorostou do původního stavu, někomu už ne.

Mohou zůstat slabší, nejsou tolik lesklé a pružné.. celkově kvalita a hustota není co bývala.

 Pak tu máme DĚDIČNOST - s počtem vlasů (zvlasových cibulek) už se narodíme. Víc už jich nikdy nebude, naopak budou postupem času ubývat, popřípadě budou "jen" slábnout. Takže žádným stříháním, nebo oholením dohola jejich počet nezvýšíme. To je možné pouze transplatací.

SAMA sobě KADEŘNICÍ - ruku na srdce.. kolik z Vás si dokázalo spálit vlasy a někdy tím i popálit pokožku.. do puchýřků, krve, strupů a pak to léčit. I z toho může nastat velké (a někdy bohužel trvalé) padání  a vypadání vlasů.

Také zvolená kosmetika (barvy, šampony a různé domácí zábaly) nemusí být pro určitý typ vlasů a pokožku dobrá volba.


JÍDLO A VITAMÍNY - vlasová cibulka potřebuje živiny, ale z jídla, kde nejsou, není vlasům co dát a tím vyživit vlas. Takže opravdu vyvážená strava, dobře zvolené doplňky stravy, pokud je potřeba, ať už vitamíny, minerály.. prostě “jídlo” pro vlasové cibulky, to vše je potřeba pro dobrý základ vlasů.


KOUŘENÍ - nikotin dělá své a k výživě vlasových cibulek nepřispívá.

 


 

JAK ZABRÁNIT VYPADÁVÁNÍ VLASŮ?

Zjednodušeně řečeno: přiměřené padání vlasů je normální a každý z nás dokáže odhadnout, jestli je to "jako vždycky". A také už si dokážeme říct, že teď už toho je moc a hlavně to trvá dlouho. Je vidět, že vlasů ubývá, hustota už není co byla a celkově to už prostě není ono.

Vždy je potřeba najít příčinu vypadávání vlasů a následně začít problém řešit. Někdy je to běh na dlouhou trať a důvod nemusí být jen jeden a zastavení (léčba) padání vlasů musí být komplexní.

V jednodušších případech stačí zlepšit životosprávu a doplnit vitamíny, změnit vlasovou kosmetiku, popřípadě použít kosmetiku pro podporu růstu vlasů a pokusit se zmírnit stres. V hormonálních změnách, jako porod a šestinedělí, popřípadě pooperační stav se vše postupně většinou vrátí do původního stavu (ano, i tady je potřeba vlasům dodat vitamíny a živiny), ale jak už jsem napsala v příčinách, někomu se už zpátky hustota a kvalita vlasů vrátit nemusí. 

V tomto případě se daří zastavit padání vlasů a jejich opětovný růst (první centimetr až dva) během 3 až 5 měsíců.

V náročnějších případech a extrémním padání vlasů, je už potřeba vyhledat lékaře a začít zjišťovat příčinu za pomocí medicíny. Lékaři dokáží vyhodnotit stav pokožky a vlasu, mohou přijít na různé druhy alopecie a nemoci pokožky, udělají rozbor krve a navrhnout odpovídající léčbu.

Tady může obnovení růstu trvat delší dobu, než v předchozích případech.

 


  

Mohlo by vás zajímat:
Produkty na e-shopu Kosmetika podle pokožky a typu vlasů
Máte další otázky nebo vás zajímají jiné informace o vlasech? Podívejte se na FAQ


Nahoru